Geschiedenis

De geschiedenis van onze molen

Ontdek de geschiedenis van ons gebouw.

Aan jullie edele heren en dames, dienaars en meiden, dappere reizigers, groeten!

U heeft zojuist over de drempel van één van de oudste huizen van Moulin du Ruy heen gestapt. Vijf eeuwen geleden, in 1529, wordt de molen al benoemd, maar pas in 1561 wordt over de eigenaar, "Johan du Grand Pré, Moulnier", gesproken in de archieven van de Ban de Roanne. De archieven van de Ban de Roanne, werden bewaard binnen de muren van de Abdij van Stavelot. Deze Ban-molen - d.w.z. een molen van de Ban de Roanne - was waarschijnlijk de belangrijkste en meest bezochte plaats in het dorp. Alle inwoners, zonder uitzondering, verzamelden zich hier om de korrels van hun oogst te laten malen. Ideaal gelegen aan de Roannay, een beekje dat vanuit Francorchamps naar beneden stroomt en uitmondt in de Amel. Aanvankelijk werd de molen aangedreven door peddels, maar in de loop der jaren werd hij verder ontwikkeld. In de molen werd prachtig rogge- en havermeel gemalen. Er werd brood gebakken in de woonkamer. Als tussenstop voor vele reizigers kan men hier zelfs uitrusten en overnachten.

De molenaars volgden elkaar op en ieder liet zijn sporen na. Ieder bracht zijn eigen enthousiasme mee en technische veranderingen hielpen het dagelijks leven van een heel dorp te verbeteren. Kort na de Eerste Wereldoorlog, een turbine verving het waterrad en een generator en transformator zorgden voor elektriciteit in bijna alle huizen, boerderijen en in de steegjes. Een grote lintzaag maakte het ook mogelijk om bomen uit de bossen te zagen die bestemd waren voor de bouw van de omliggende boerderijen en stallen. 

Varkens, schapen en pluimvee werden geslacht in de grote zaal - tegenwoordig de hal. pluimvee werd geslacht. Af en toe werd een mooie os die zijn leven had beëindigd in het veld of een koe versneden, zodat de uitstalling van de slagerij rijkelijk gevuld was.  De molenaar waardeerde de veelzijdigheid van zijn activiteiten! 

Hij maakte van A Vî Molin een plaats van ontmoeting en uitwisseling. Men sprak over alles en niets, tussen twee zakken meel werd het wiel opnieuw uitgevonden. 

Op basis van dit ruwe maar authentieke verleden willen wij de traditie, van gastvrijheid en goede wil, voortzetten. In een onmiskenbare natuurlijke omgeving die, indien gerespecteerd, rust en welzijn biedt in het ritme van de seizoenen, verwelkomen wij onze gasten.

Geschiedenis
Geschiedenis
Geschiedenis
Geschiedenis

Om u te verwelkomen, bieden wij u drie kamers.

De eerste is de kamer van « Catherine, relicte de Hubert de Cour » ook wel "à lu ptite finièsse". Net als de dame  die hier woonde, is het ingetogen en heeft het een rustgevende natuurlijkheid. Door het kleine raam in de dikke stenen muur kietelt de ochtendzon je uit je slaap en nodigt je uit voor een wandeling.

De tweede kamer is van  en is geschikt voor een gezin van vier personen. Het bestaat uit een grote kamer met een tweepersoonsbed en een kleinere kamer met twee comfortabele slaapbanken. Het is mogelijk om een kinderbedje bij te plaatsen. et peut héberger une famille de quatre personnes. Elle se compose d’une grande chambre avec son lit double et d’une plus petite avec deux couchages et la possibilité d’y joindre un lit d’enfant. 

De derde kamer is gewijd aan « Martin et Franchoy » de twee molenaarszonen. De twee, zeggen ze, hebben hun hoofd in de sterren. Ze hebben zelfs afzonderlijke dakpannen verwijderd om de Melkweg te kunnen waarnemen. We hebben het dakraam behouden en een beetje vergroot, zodat ook u naar de sterren kunt reiken. 

Een eigen, comfortabele badkamer maakt elke kamer compleet. De planken en strozakken hebben plaatsgemaakt voor zachte bedden, waar je welverdiende rust kan vinden. De technologie is ook aanwezig en garandeert de band tussen het feodalisme en het moderne leven.

Vî Molin, zodra de haan kraait, hoef je alleen maar de eikenhouten trap af te gaan en je bent in de eetzaal. 

"Goedemorgen, ga zitten!" Er staat een ontbijt voor je klaar. Het bestaat uit knapperige verse broodjes, streekproducten, kaas, vleeswaren en heerlijke jam en nog veel meer! Er wordt koffie, thee of chocolade bij geserveerd. Alles wat je nodig hebt om de dag goed te beginnen. Of u wilt rusten of wandelen, dat is aan u.

Als u besluit een fietstocht te maken, leidt Michel u graag op een elektrische mountainbike door bossen, valleien en beken. De regio en het omliggende platteland bieden een rijkdom aan routes voor alle kalveren, van de tederste tot de sterkste. Trek de stekker eruit en geniet van de frisse lucht en de wonderen der natuur.

Als u liever op het terrein blijft, kunt u ontspannen in de hot tub, onder de grote bomen, afgeschermd van de drukte van de stad.

" Â Vî Molin" lijkt weg van elke beschaving, en tegelijkertijd zo dicht bij gevarieerde activiteiten. Wij dragen graag bij aan een plezierig en verkwikkend verblijf in " Vî Molin"!